Gå til forsiden...

 
Visdomsord fra Mimers brønd
Citater og kloge ord fra forlaget Mimers bøger


Retur

Fremskridt

Vort forhold til tanken om fremskridtet er tydeligt nok et trosforhold. Det ejendommelige ved et trosforhold er, at det ikke lader sig bevise. Hvad der lader sig bevise, er noget andet. Det lader sig bevise, at bilerne stadig bliver bedre, at maskinerne bliver bedre, at raketterne bliver det, også måneraketterne, selv om man i øjeblikket holder en pause i beskydningen af månen. Men om disse forbedringer tillige er fremskridt – i kultur, i livsglæde, i kærlighed, fremskridt på det område, der er blevet kaldt den indre dimension, det lader sig ikke bevise.

Knud Hansen: Hvad er Fremskridt. Mimer 1997 side 21

Fremskridt

…det ydre fremskridt kan meget vel være forbundet med et indre forfald.

Knud Hansen: Hvad er Fremskridt. Mimer 1997 side 22

Evangeliet

Evangeliet er den påstand, at ethvert menneske er genstand for en lidenskabelig kærlighed, af evig art og uden betingelser, en kærlighed, der gælder alle – gode og onde, troende og ikke-troende, den der vandrer på månens overflade og den der bliver siddende i sin kakkelovnskrog. Et ordsprog siger: ”Vi lever alle af Guds nåde og af grønkålsblade.”

Knud Hansen: Hvad er Fremskridt. Mimer 1997 side 33

Tro

At leve i troen er at leve i en lidenskab, der forudsætter, at man ikke har indgået fornuftsægteskab med tilværelsen, eller forholder sig til tilværelsen som et regnestykke.

Knud Hansen: Hvad er Fremskridt. Mimer 1997 side 33

Vækst

Hele vor vestlige kultur er besat af denne travlhed, denne vilje til at være på den sikre side over for tilværelsen. Kravet om en uophørlig vækst er et udtryk herfor.

Knud Hansen: Opmærksomhed. Mimer 1995 side 8

Menneske

At opfatte forholdet mellem hjerneprocesserne og bevidstheden som et årsagsforhold er ikke videnskab, det er livsanskuelse, en livsanskuelse der reducerer tilværelsen til mekanik, og mennesket til et system af kemiske og biologiske processer.

Knud Hansen: Opmærksomhed. Mimer 1995 side 15

Opmærksomhed

Hvad trænger et ulykkeligt menneske til frem for alt? Det trænger til opmærksomhed. Naturligvis trænger det også til andet, til noget at spise hvis det sulter, noget at drikke hvis det tørster, til helbredelse hvis det er plaget af sygdom, men endnu mere trænger det til opmærksomhed, ikke at der vises det opmærksomhed som ved jubilæer og runde fødselsdage, men at nogen skænker det sin personlige opmærksomhed.

Knud Hansen: Opmærksomhed. Mimer 1995 side 22

At være sig selv

I den kommende verden vil du ikke blive spurgt: hvorfor har du ikke været Sokrates eller Jesus af Nazaret, Moses eller Karl Marx, men hvorfor har du ikke været dig selv?

Knud Hansen: Opmærksomhed. Mimer 1995 side 29

Nåde

Vanskeligt er her begrebet nåde, ikke fordi det siger noget uforståeligt, men fordi det ingenting siger. Det er et af de ord, der er ødelagt af slid. Alligevel er den virkelighed det henviser til stadig virkelig. Vi lever alle af nåde, ganske simpelt fordi vi lever af hinanden, ikke kan undvære at blive accepteret og forstået af dem vi har omkring os, ikke kan undvære den nåde det er ikke at være overladt til sin egen ensomhed.

Knud Hansen: Opmærksomhed. Mimer 1995 side 35

Tro

Troen er ikke et spørgsmål om læresætninger, men om sind.

Knud Hansen: Opmærksomhed. Mimer 1995 side 35

Etik

Ved etik forstår van Gogh ikke moralisme, men agtelse: Etik er kravet om at agte mennesket uden hensyn til dets moralske standard.

Knud Hansen: Opmærksomhed. Mimer 1995 side 44

Retur

      Forlaget MIMER - Faurskovvej 16 - 8370 Hadsten - Tlf. 8698 2541 - E-mail: forlagetmimer@hotmail.com