Gå til forsiden...

 
   Jellingsten

Retur

 

Harald konge bød gøre disse kumler

Efter Gorm sin fader og Thyra sin moder

Den Harald som vandt sig al Danmark og Norge

Og gjorde danerne kristne.

Dette Kristusbillede findes på Harald Blåtands store Jellingsten. Sådan er den nye guds billede skåret ind i den gamle helligsten. Og nu spørger man så, hvad det betyder?

Nogle siger da, at billedet er en magisk værnefigur, og det er meget muligt. Men vi kan trøstigt gå videre. Nordboerne har forstået mere. De har i Kristus set den triumferende himmelkonge, stærk af lykke, førende engelhirden. Sådan forklares det. Og det er nok også rigtigt. På den vis har nordboerne haft let ved at forstå de ældre romanske krucifikser, hvor Kristus ikke hænger lidende, men med kronet hoved står tronende foran livstræet. Men nordboerne har forstået mere, og det er det afgørende.

De har forstået hvorfor Kristus var stærkere end de gamle guder. Han havde nemlig mægtet, hvad de ikke kunne: at besejre døden. Han var stærkere end skæbnen, dødens lov. Han er den opstandne, og deraf vælder hans himmelstyrke. Nordboerne har fra deres gamle forestillinger haft mulighed for straks at begribe opstandelsen og i den se det store.

 

Martin A.Hansen: Orm og Tyr

Bestil kort

 

  

Retur


      Forlaget MIMER - Faurskovvej 16 - 8370 Hadsten - Tlf. 8698 2541 - E-mail: forlagetmimer@hotmail.com