Gå til forsiden...

 
   Ronchamp kapellet

Retur

 


Foto: M. Krustrup
Ronchamp kapellet blev opført i 1950-55. Kapellet er et pilgrimskapel, hvor store skarer af pilgrimme mødes til gudstjeneste på det åbne græsareal øst for bygningen på Jomfru Marias fødselsdag den 8. september, og hendes himmelfart den 15. august. Derfor er øst-siden udformet som et kor i en stor friluftskirke, med alter og prædikestol. Kapellets indre er dunkelt, takket være de små vinduer, men opleves som lysets fødsel. Rummet er som en sammensmeltning af en fødselsgrotte og Himlens telt, der løfter sig over grotten (jfr. Jesaias 40,22).

Det jødiske Tabernakel, hvis plan Vorherre havde dikteret til Moses, har bestemt Le Corbusier's udformning af planen. Det store tag over bygningen er inspireret af en krabbeskal. Ligesom krabbeskallen består taget af en støbt dobbeltskal med ganske tynde vægge. De tre tårne er lysskakter, som sender lys ned over sidealtrene. Tårnene er inspireret af en skaktagtig grotte, som Le Corbusier havde studeret i Hadrians Villa i Tivoli på vejen tilbage fra rejsen til Orienten i 1911, hvor han også havde besøgt Akropolis og hvor rejsens højdepunkt havde været oplevelsen af Parthenon. Også Parthenon har spillet en stor rolle for udform-ningen af Ronchamp.

Ligesom det jødiske Tabernakel og Salomons Tempel er Ronchamp kapellet en kosmisk model. Bygningen er som en konkylie, der fanger sfærernes musik og reflekterer tilbage til de udstrakte horisonter i det storslåede landskab.

Le Corbusier malede glasruderne i de små vinduer, hvoraf sydmurens er stjernebilleder, fra venstre til højre: Orion, Tyren , Plejaderne og Vædderen. Syddøren, som han malede med emalje maleri, har som udgangspunkt Apokalypsens tolvte kapitel, men er samtidig en personlig myte.

Le Corbusier talte ofte om et begreb, som han kaldte "det uudsigelige rum", et fænomen, som indtræffer, når et værk har opnået en grad af fuldkommenhed. Han følte, at det var lykkedes med Ronchamp kapellet.

Bernini har om Pantheon i Rom sagt: "Rotunden har ikke en eneste fejl". Det samme kan man også sige om Ronchamp kapellet, som er det XX-århundredes sublimeste bygningsværk og det mest personlige af Le Corbusier´s værker.

Mogens Krustrup

Bestil kort

  

Retur


      Forlaget MIMER - Faurskovvej 16 - 8370 Hadsten - Tlf. 8698 2541 - E-mail: forlagetmimer@hotmail.com